CHORO!

O que é choro Portuguese version : https://www.youtube.com/watch?v=qJjShMk86QI

Choro?

Choro is ontstaan in de 19e eeuw in Rio de Janeiro. De toenmalige cariocas, inwoners van Rio, bestonden uit europeanen, afrikanen, indianen en natuurlijk een mix van deze rassen. De europese dansen als de polka, schottisch, wals, habanera en mazurka werden doorontwikkeld en beïnvloed door afrikaanse ritmes zoals de lundu en batuque. Het woord “choro”betekend letterlijk “huil” maar de precieze afkomst is niet zeker. Wel werd de term al rond 1910 gebruikt om een muzikaal genre aan te duiden van verschillende ritmes. De “chorões” speelden in die tijd met hun “regional” (ensemble) niet voor geld maar voor eten en drinken op feesten, “ser choroão era ser boêmio”, chorospeler zijn was nachtbraker zijn. De instrumenten die toen werden gebruikt waren fluiten, snaarinstrumenten als de gitaar en de cavaquinho en soms een pandeiro (tamboerijn).

Vader van de choro

Vader van de choro is Joaquim Callado, fluitist en componist en oprichter van de in de 19e eeuw bekendste groep “O Choro Carioca”. Een andere belangrijke naam is Chiquinha Gonzaga, de eerste chorona (vrouwelijke chorospeelster) die vooral de piano tot een populair instrument heeft gemaakt. Zij waren de eerste vertolkers van deze “gemixte muziek”. De choro ontwikkelde zich steeds verder, ook de bezettingen veranderden, behalve de regional speelden ook fanfarebands en piano choro. Er werden nieuwe ritmes gespeeld zoals de maxixe (een Braziliaanse doorontwikkeling van de polka) en de samba. Een regional wordt nu gevormd door een of meerdere solisten (klarinet, fluit, bandolim of sax) een of meerdere gitaren (6 snarig en 7 snarig) voor de harmoniën en contrapunt lijnen (vooral de 7 snarige gitaar in de bas) een cavaquinho de centro, de kern van de harmonie en een pandeiro (tamboerijn) voor het ritme.

Ontwikkeling

Choro is over het algemeen een instrumentaal genre maar er zijn, vaak jaren nadat de compositie is geschreven, ook teksten gemaakt om choros ook vocaal te kunnen uitvoeren. Choro is dus een van de oudste nog actieve authentieke Braziliaanse muziekstijlen en was en is een leerschool voor de belangrijkste Braziliaanse muzikanten en componisten zoals Pixinguinha, Anacleto de Medeiros, Ernesto Nazareth, Sivuca, Hermeto Pascoal, Tom Jobim, Altamiro Carrilho, Baden Powell en Raphael Rabello maar is ook van grote invloed geweest bij klassieke componisten als Heitor Villa-Lobos en Radames Gnatalli.

Visit Us On FacebookVisit Us On TwitterVisit Us On InstagramVisit Us On Youtube