EPM & EPM Holanda

De Escola portátil de Música

De Escola portátil de Música (EPM) is in het jaar 2000 in Rio de Janeiro (Brazilië) opgericht door professionele choro muzikanten uit de behoefte om hun kennis van het genre door te geven, en met succes. Wat begon met ongeveer vijftig studenten op de eerste locatie, in de Sala Funarte, naar vandaag de dag op de campus van de Uni-Urca in Rio 26 docenten en ruim 1200 studenten.

Binnenkort zal de EPM “eindelijk” verhuizen naar een eigen vaste locatie in het centrum van Rio de Janeiro.

Het doel van EPM is om de student een educatieve,professionele, sociale en emotionele basis te geven, dat hij een succesvolle carrière en een productief leven als kunstenaar en als burger kan bereiken.

Niet alleen leerlingen weten de weg naar de EPM te vinden, ook een groeiend aantal fans en muziekliefhebbers (waaronder ook veel toeristen) bezoeken de concerten en open band repetities van de leerlingen en meesters.

Toegankelijk voor alle geinteresseerden, met als resultaat een breed bereik binnen alle sociale klassen, met als uitgangspunt de verspreiding van een van de grootste rijkdommen van de Braziliaanse cultuur. De EPM is een initiatief van het Instituto Casa do Choro en gesponsord door Petrobras.

EPM Holanda

Eind 2012 heeft Marijn van der Linden met toestemming van EPM het eerste filiaal van deze school in Nederland opgericht. De Escola Portátil de Música Holanda is letterlijk vertaald de draagbare muziekschool Nederland. De school is “portatil” omdat zij (en ook wij!) nog geen vaste/eigen leslocatie hebben. Op de EPM wordt Braziliaanse choro en samba de raiz onderwezen. Sinds een aantal jaren werden er al door de docenten van EPM Holanda rodas (sessies) georganiseerd en concerten en lessen gegeven in de Braziliaanse muziek. (cavaquinho, gitaar,pandeiro, violão 7 cordas etc.) De vraag naar les, rodas en concerten wordt steeds groter, zeker nu Brazilië als land zo in de spotlight staat!

Ons Doel

EPM Holanda zet zich in om de Braziliaanse muziek, en dan met name de stijlen Choro en Samba, te behouden, te onderwijzen en zo ook te verspreiden en populariseren. Ook  traditionele instrumenten zoals de cavaquinho (sopraangitaar/ soort ukelele) en de violão 7 cordas (7 snarige gitaar) willen wij meer bekendheid geven buiten Brazilië. Het aanbieden van lessen, masterclasses en workshops op deze instrumenten en in deze muziekstijlen is een mooie aanvulling op het huidige aanbod op muziekscholen. Ook organiseren  wij concerten, culturele evenementen en rodas (jamsessies) om mensen bekend te maken met pure Braziliaanse muziek.

Nog een belangrijke factor is dat wij uit ervaring hebben vernomen dat de Braziliaanse muziek vele mensen samenbrengt uit verschillende culturen en met verschillende muzikale achtergronden. Aangezien de Braziliaanse muziek een samensmelting is van vele invloeden, kunnen veel muzikanten hun emotie er in kwijt, en ook luisteraars indentificeren zich er makkelijk mee. 

Marijn vd Linden – initiatief nemer EPM Holanda

Geboren op Curaçao in 1981. Hij studeerde in 2005 af aan het Fontys Conservatorium te Tilburg in de richting gitaar geïmproviseerde muziek.  Zijn grote passie is de Braziliaanse muziek, hij heeft zich dan ook de Braziliaanse taal eigen gemaakt en speelt behalve gitaar ook cavaquinho en violão 7 cordas (7snarig gitaar). Marijn speelt in verschillende groepen, waarvoor hij zelf ook componeert en arrangeert. Via het fonds van de podiumkunsten (FAPK) is hij in 2008 met zijn chorogroep naar Rio de Janeiro afgereisd om te studeren aan de grootste choro school: de Escola Portátil de musica (EPM).

Door Luciana Rabello en Mauricio Carrilho,oprichters van EPM, werden Marijn en zijn groep aangesteld als “ambassadeurs van de choro in Nederland”, en nu kunnen zij via de school hun kennis doorgeven. Ook zet Marijn zich in om de cavaquinho meer bekendheid te geven in Nederland, hij heeft een methode hiervoor geschreven die in 2014 zal uitkomen.

“In Nederland is choro en samba de raiz nog niet zo bekend. Wat wij hier vooral te zien en horen krijgen uit Brazilië is het carnaval (batucada), de electronische muziek en Bossa Nova, terwijl de roots van deze muziek zo rijk en prachtig is, dat verdient meer publiek. Meer publiek creëer je door de muziek te spelen maar ook te onderwijzen. En zo komt de traditionele Europese muziek na ongeveer 150 jaar in Brazilië bewaard te zijn gebleven, beïnvloed en doorontwikkeld weer terug naar Europa!”

Visit Us On FacebookVisit Us On TwitterVisit Us On InstagramVisit Us On Youtube